Szentlélek

 

Történet

 


Székelyszentlélek (Bisericani) falu Hargita megyében, Székelyudvarhelytől 10 km-re északnyugatra fekszik.

Területén ágazik le az út északkeletre, Bogárfalva fele, délnyugatra pedig Székelykeresztúr irányába .Keleten a Baknya- tető látványa fogad, nyugaton pedig a Csere -tető választja el Malomfalvától. A község legrégebbi települése, neve Sancto Spiritu néven már az 1332 -es tizedjegyzékben szerepel.

A főóút mentén, a templom szomszédságában szép kis falumúzeum (tájház ) található. A közel 150 éves boronafalú, zsindellyel födött házat 1976 - ban hozták le mai helyére a Bíró utcából. A Balázsi Dénes tanár kezdeményezésére létrehozott nagyházból(nagyszobából) kicsiházból (kicsi szobából) kamrából és pitvarból áll. A házban festett bútorok, használati tárgyak, a pitvarban a kádármesterséghez szükséges szerszámok, zsindelykészítési eszközök, pásztorkodáshoz szükséges kellékek láthatók. A tájház előtt az 1848 -ban készült malomfalvi galambdúcos székelykapu áll. A kapubejárattól balra a szabadságharc emlékére állított kopjafa látható.

Érdekes látványt nyújt Felszegben a Nyikó vizén átívelő, zsindellyel fedett fahíd.

A múzeum közelében található a környék legrégebbi római katolikus temploma. Kőfallal körülvett épületének egyes elemei a XIII. századra tehetők.

A tatárbetörések nyomán megrongálódott, majd jónéhányszor átépítették, így több stílusjegy fedezhető fel rajta. Kőtornya 1764 - ben épült.

 A község határában tizennégy különböző forrás fakad.
A településen  született Ágoston Péter hitszónok, egyházi író és Benedek Simon, Dr Páter Benedek Fidél (1907- 1979) ferences rendi szerzetes, magyar történész, teológiai szakíró. 1991 óta a helyi általános iskola viseli a nevét.

 

Közigazgatás


Ország: Románia
Történelmi régió: Erdély
Fejlesztési régió: Közép-romániai fejlesztési régió
Megye: Hargita
Rang: falu
Községközpont: Farkaslaka
Irányitószám: 537166
Körzethivószám: O266
Népesség: 682 (2O11. október 31.)
Magyar lakosság: 698


Látnivalók


Székelyszentléleki tájház


1977-ben épült Balázsi Dénes professzor munkássága szerint. A múzeum megőrzi és bemutatja a Felső-Nyikó menti népi hagyományokat. Körülbelül 7OO tárgy található, a régi időkből. A múzeum előtti székelykapu 1848-ban épült, a malomfalvi László Ferenc tulajdona volt. A múzeumnak három helysége van: két szoba és egy kamra.

 


Székelyszentléleki katolikus erődtemplom


A templom 650 éve épült, Orbán Balázs idejében.


Emlékmű az árvíz áldozatainak


A 2005-ös árvíz 16 áldozatának emlékére állított emlékmű a főút mellett, a falumúzeum közelében található.